?Is every bottled water mineral water
طبق آمار بیشتر از 95 درصد جمعیت کشور ما به آب لوله کشی دسترسی دارند و از این آب برای شرب، نظافت و آبیاری استفاده می کنند. اما جالب این است که در سال های اخیر رفتار مصرف کننده های ایرانی تغییر بزرگی کرده و به دلیل موارد بهداشتی و جلوگیری از انتقال بیماری ها به آب معدنی روی آورده اند. همین امر باعث شده شرکت های بسیاری در حوزه بسته بندی آب معدنی فعالیت کنند به طوری که طبق گزارش اداره کل نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در حال حاضر بیشتر از 200 شرکت در این حوزه در حال فعالیت هستند. اما سوال مهم این است که آیا همه آب های بسته بندی، آب معدنی به شمار می روند؟ جواب ساده است، خیر!
آب معدنی چیست؟
همان گونه که از نام آن مشخص است آب معدنی به آبی گفته می شود که حاوی مواد معدنی باشد. بسیاری از این مواد مثل منیزیم، کلسیم، سدیم، کلراید و فلوراید به خودی خود در بدن تولید نمی شوند و به همین دلیل مصرف آب معدنی می تواند به دلیل تامین این مواد برای سلامتی مفید باشد. آب معدنی می بایست در مبدا، که همان ذخایر زیرزمینی یا چشمه ها باشد، پر شود و میزان مواد معدنی موجود در آن بسته به سرمنشا آن ممکن است تغییر کند.
فواید آب معدنی برای سلامتی
آب معدنی طبیعی می تواند مواد معدنی مهمی را تأمین کند که هم از استخوان و هم از سلامت دستگاه گوارش پشتیبانی می کند. همچنین این نوع آب ممکن است به کاهش فشار خون کمک کرده و از سلامت قلب حمایت کند.
از جمله فواید آب معدنی برای بدن می توان به این موارد اشاره کرد.
1- سلامت استخوان
دریافت کلسیم کافی در هر مرحله از زندگی برای رشد و نگهداری استخوان ها لازم است. طبق تحقیقات انجام شده آب های معدنی منبع مناسبی از کلسیم هستند و حتی می توانند به همان اندازه لبنیات برای استخوان ها قابل جذب و مفید باشند. همچنین بی کربنات و منیزیم موجود در آب های معدنی نیز به مستحکم شدن استخوان ها کمک شایانی می کند.
2- کاهش فشار خون
گفته می شود کلسیم و منیزیم ناکافی در بدن می تواند باعث افزایش فشار خون و متعاقبا ریسک بیماری های قلبی و عروقی شود. به همین دلیل مصرف آب های معدنی غنی از منیزیم و کلسیم می تواند موجب کاهش فشار خون شود.
3- سلامت قلب
طبق تحقیقات انجام شده آب معدنی های گازدار می توانند از بیماری های قلبی جلوگیری کنند. مصرف نیم تا 1 لیتر آب معدنی گازدار در روز تا حد زیادی سطح تری گلیسیرید و کلسترول بد (LDL) را کاهش و کلسترول خوب (HDL) را افزایش می دهد. همچنین منیزیم موجود در این آب ها ریسک مرگ از طریق بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
4- جلوگیری از یبوست
به طور کلی نوشیدن مایعات باعث بهبود عملکرد سیستم گوارش می شود. طبق تحقیقات، آب معدنی های غنی از منیزیم هم می تواند در جلوگیری و درمان یبوست موثر واقع شوند. منیزیم با هدایت آب به سمت روده و با کاهش اسپاسم عضلات روده باعث دفع راحت تر و نرم تر مدفوع می شود.
اشکالات احتمالی مصرف آب معدنی
نوشیدن آب معدنی برای بسیاری از افراد مفید است و می تواند مزایای سلامتی زیادی داشته باشد اما باید در نظر داشته باشید که سدیم موجود در این گونه آب ها ممکن است برای همه خصوصا افرادی که برنامه غذایی کم یا عاری از سدیم دارند مناسب نباشد. همچنین برخی نگرانی ها از ذرات میکروپلاستیک احتمالی موجود در بطری های پلاستیکی هم وجود دارد. در نهایت آب معدنی های گازدار به دلیل اسیدی تر بودن نسبت به آب های معمولی ممکن است تا اندازه ای نسبت به آن ها بیشتر به دندان ها آسیب برسانند.
سخن پایانی
آب معدنی مستقیما از مبدا پر می شود و غالبا حاوی مواد معدنی حیاتی خصوصا کلسیم و منیزیم است. میزان مواد موجود در این گونه آب ها به مبدا آن بستگی دارد و تا حدی می توانند در بهبود عملکرد بدن تاثیر بگذارند. بدن انسان این مواد معدنی را به خودی خود نمی تواند بسازد اما راه های دیگری چون تغذیه هم در دریافت این مواد می تواند نقش داشته باشد بنابراین انتخاب راه دریافت این مواد به خود شخص بستگی دارد.
برخی از آب هایی که به نام آب معدنی عرضه می شود ممکن است عاری از این مواد بوده و صرفا آب تصفیه شده و پاک باشند پس بهتر است با انتخاب مناسب و آگاهانه نسبت به تامین این آب ها اقدام شود.